Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2011 17:52 - За начинаещи политици: невроза на властта
Автор: toxic Категория: Други   
Прочетен: 15290 Коментари: 24 Гласове:
34

Последна промяна: 12.05.2011 18:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

   Той е свръхбдителен, недоверчив, тревожен, престорен в поведението си. Колкото повече натрупва опит във властта, толкова повече се бои да не изгуби контрол. Идва момент, в който отпускането е невъзможно. Във всяка ситуация той търси позицията “отгоре”, всеки поздрав е таен заговор, всеки познат, приятел, близък има стойност дотолкова доколкото е средство за изстрелване напред и нагоре. Цената няма значение. Морал и добродетели? Те са за простолюдието. Участието във властта за него е стратегия на висшия ум, игра на шах и за да се задържи на гребена на вълната трябва да е най-добрия, всеки ден, 24 часа в денонощието. И да внимава кой от безкрайните орди ласкатели ще забие нож в гърба му. Времето, когато стремежът към политическия пост е бил продиктуван от суета, амбиция и търсен най-вече като “най-краткия път към големите пари” е останал отдавна в миналото. Властта вече не е средство за автоматично сбъдване на “детските мечти” като скъпа, мощна кола, рояци красиви жени, гравитиращи около теб, все по-далечни пътешествия и разточителен начин на живот, на който би завидял всеки индийски махараджа.  Властта се е превърнала в самоцел, в невротично преследване на медената питка. Щастието все не идва, но пък всеки ден е битка за “утре”.

   Цената – постоянно усещане за неудовлетвореност, тревожност и невъзможност за почивка. Защото безкрайното контролиране изисква огромно напреженние, свръхбдителност, недоверие и отхвърляне на отпускането. 

   Резултатът – невъзможност за изпитване на удоволстие, чувство за самота, страх от провал, влошаване на съня и здравето, страх от изпитване и показване на емоции.

   Къде свършва нормалният стремеж към власт и утвърждаване и започват мъчителните изживявания на властовата невроза?

   Принципът на властта е заложен в потребността от утвърждаване. Индивидът принадлежи към дадена група и има място и статус в нея. Стремежът към утвърждаване в групата и борбата за власт и влияние са заложени в поведението ни като средство за удовлетворяване на повече потребности по по-качествен начин. В животинския свят водачът утвърждава властта си чрез качествата си – сила, ловкост, издържливост, умение за оцеляване. След като се докаже като безспорен лидер получава правото да се храни пръв и колкото пожелае, без значение какво остава за другите. Разликата е, че след като се е нахранил той отстъпва останалата храна на групата и така властовата йерархия е част от оцеляването на самата група, а индивидуалните привилегии са средство за поддържане на лидера като най-значимия индивид за общността.

   При хората поведението на водачите излиза от тази ясно регламентирана схема. Стремежът към власт е средство за удовлетворяване на лични потребности, а в по-късен стадий се превръща в самоцел. Преследването на властта заради самата власт се нарича властова невроза и е своеобразен наркотик и метаудоволствие. Чрез нея се правят опити за задоволяване на други потребности – нехармонични семейни отношения, незадоволителен сексуален живот, неотработени комплекси. За съжаление една потребност не може да се удовлетворява чрез друга, а чувството за власт и тотален контрол не прави сексуалният живот по-добър. За сметка на това лидерът започва да губи подкрепата на групата /и обществото/ и да привлича тяхната враждебност. Това налага неговата смяна, която в човешкия свят се извършва преждевременно – при животните водачът се сменя, когато остарее и се появи негов достоен заместник. 

   Мандатността донякъде спасява обществото и “заразените” политици от властовата невроза. Донякъде – защото стремежът им да останат във властта на всяка цена продължава да ги тласка по надолнището. Мисълта, че вече няма да са “фактор, който пише история” е непоносима и може да се сравни единствено с мъката по изгубените възможности за по-голямо обогатяване. Идва момента в който всички ласкатели си обръщат гърба и вече падат в краката на новите “силни на деня”. Невротичният политик трябва безславно да се завърне в родния си град и да носи само титлата “бивш”. Предстои му нелека задача – да убеди някого, че има нужда от него и да се надява някой ден да се завърне отново във властта.

   Уравновесените и мъдри лидери, които са останали недокоснати от изкушението да преследват властта заради самата нея, успяват да поддържат успешна кариера и след края на мандата си, макар и на по-ниски постове. В някакъв смисъл те самите предпочитат спокойствието и сигурността на подобни « топли и защитени местенца» за сметка на по-спокоен живот с по-малко ангажименти.
 

Единствените “имунизирани” срещу властовата невроза са идеалистите. За съжаление, когато се сблъскат с “перверзната” и опорочена система на управление, те предпочитат да се оттеглят. Други претърпяват обратна метаморфоза на личността и приемат “ценностите” на актуалния политически морален кодекс. “Хапчетата”, които биха предпазили бъдещия политик от този коварен психологически капан се наричат зрялост на личността, мъдрост и умереност.

 image



Гласувай:
36



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tutankhamon661 - toxic
12.05.2011 18:14
Представяш ли си години наред да се оглеждаш за врагове - скрити и явни? На какъв човек може да му хареса подобна ситуация?
Светлината на прожекторите носи повече главоболия, отколкото ползи. Тук човек трябва да прецени на кое държи най-много. За някои действително е по-полезно, когато всички погледи са вперени в тях. Даже имат нужда от това. Но не могат да се спасят от последствията.
На всяка крачка - нерви. Не ми звучи много интригуващо. Аз предпочитам да наблюдавам отстрани - така се виждат повече и по-истински неща.
цитирай
2. анонимен - Защо не видях нито дума за секс?
12.05.2011 18:41
цитирай
3. toxic - tutankhamon661,
12.05.2011 18:55
бедата е, че всички си представят славата, известността, власта в някаква илюзорно-романтична светлина, за което отчасти трябва да благодарим на Холивуд. През целия път към върха повечето от тях са жертви на т.нар. "пожелателно мислене" как ще дойде моментът, в който ще бъдат богати, доволни и щастливи. Да казвам ли, че тази комбинация никога не идва по този начин и в най-добрия случай те са богати и задоволени, което е различно от щастливи. Въпрос на избор.
цитирай
4. toxic - samoletpepasnet,
12.05.2011 18:57
думата "секс" се споменава точно два пъти, но и аз го намирам за крайно недостатъчно. Ще се реванширам в някой следващ пост.
цитирай
5. анонимен - toxic,
12.05.2011 19:26
разчитам на това.
цитирай
6. toxic - разчитам на това. PP забравих да ...
12.05.2011 19:28
samoletpepasnet написа:
разчитам на това.

PP думата "перверзия" също се споменава, но само един път, което пък е нищо в постинг за политици...И "опорочаване"...един път... Почти се получи постинг по твоя вкус :)))
цитирай
7. toxic - Отлично си описала едно коварно ...
12.05.2011 19:35
анонимен написа:
Отлично си описала едно коварно заболяване.На заразените не им остава друго освен да си пият редовно хапчетата "зрялост на личността, мъдрост и умереност".

Ще ми повярваш ли, че преди около 10 години е имало предложение политици и държавни служители да бъдат подлагани на тестове за интелигентност. Е, най-силни протести били регистрирани от Парламента и БАН. Това някак налага изводите от само себе си.
цитирай
8. toxic - Отлично си описала едно коварно ...
12.05.2011 20:03
анонимен написа:
toxic написа:
анонимен написа:
Отлично си описала едно коварно заболяване.На заразените не им остава друго освен да си пият редовно хапчетата "зрялост на личността, мъдрост и умереност".

Ще ми повярваш ли, че преди около 10 години е имало предложение политици и държавни служители да бъдат подлагани на тестове за интелигентност. Е, най-силни протести били регистрирани от Парламента и БАН. Това някак налага изводите от само себе си.


Не се изненадвам.Изводите са доста притеснителни.
Надявам се коефициентите им на интелигентност да са достатъчни, за да могат да си извършват нормално поне основните жизнени функции.А за другото - каквото остане, ако остане. :-)


Така или иначе ще пренапишат новата история още поне 5-6 пъти, групово-партийната отговорност ще се размие качествено в дезинформационна мъгла и току виж някои недооценени сега политици се окажат герои на прехода и спасители на нацията :)
цитирай
9. tutankhamon661 - toxic
12.05.2011 20:14
Богати задоволени, а някои и простреляни - това вече е много далече от щастието. Холивуд често отделя внимание на тази част от житие-битието им.
Значи, викаш, да не се кандидатирам за президент. Точно навреме дойде твоят съвет, защото тъкмо обмислях кандидатурата си.
Първанов няма да участва - нали свършва вторият му мандат. Но той и без това не ми е конкуренция. Виж, Бате Бойко може да създаде известни затруднения, но в крайна сметка ще го катурна.
Бе, к'во се замислих толкова? Ти вече ме отказа от изборите.
цитирай
10. toxic - tutankhamon661,
12.05.2011 20:22
как може да се отказваш толкова лесно?! Ами рояците красиви жени, а далечните пътеществия и безкрайните купони?? :))
Казано е, умните хора се занимават с бизнес, а глупавите с политика. Така или иначе първите управляват света. Имаш ли вече нова идея?:)))
цитирай
11. tutankhamon661 - toxic
12.05.2011 21:10
В момента обмислям бизнес предложения.
От един час има група безработни - предизборния щаб. Тъкмо се ядосват, че си ме разубедила, но аз им обясних колко си точна. След малко ще им мине.
цитирай
12. stomanata - В по-цивилизованите държави хо...
12.05.2011 21:26
В по-цивилизованите държави хората се занимават с политика за да трупат контакти, които да им помогнат във вече развития бизнес. В България става обратното. Влизат голи като пушка, а излизат затлъстели и пребогати. Ако изобщо излязат, защото на някои доста им харесва там. По Европа също ги има такива, но процентът им е по-малък. При всички положения обаче политиката носи много нерви и невроза е прекалено слаба дума. Ако вземем например настоящия премиер, той е от европейски тип. Никой не може да го обвини, че е започнал бизнеса след влизането си в политиката. Бих казал, че при него нервите за двойно, защото трябва да оправя гафовете на предишни правителства и в същото време не само не получава помощ, а всеки се стреми да го спъне. Има много примери за денонощната му заетост, като в същото време много хора не полагат и половината от неговите усилия. Това не им пречи да го критикуват.
цитирай
13. toxic - В момента обмислям бизнес предл...
12.05.2011 21:35
tutankhamon661 написа:
В момента обмислям бизнес предложения.
От един час има група безработни - предизборния щаб. Тъкмо се ядосват, че си ме разубедила, но аз им обясних колко си точна. След малко ще им мине.

Разбирам недоволството и разочарованието им. Предай им от мое име, че всяко зло е за добро и като за начало ще разбием мобилния олигопол. Ще направим едно огромно АД с всички безработни. Е, няма да има печалби за разпределяне между акционерите, но пък всички ще си говорим безплатно в рамките на нашия оператор. Това ще е краят на недоразуменията, наречени Мтел, Глобул и Вивател. Два милиона акционери, не е ли велико?
цитирай
14. toxic - В по-цивилизованите държави хо...
12.05.2011 21:44
stomanata написа:
В по-цивилизованите държави хората се занимават с политика за да трупат контакти, които да им помогнат във вече развития бизнес. В България става обратното. Влизат голи като пушка, а излизат затлъстели и пребогати. Ако изобщо излязат, защото на някои доста им харесва там. По Европа също ги има такива, но процентът им е по-малък. При всички положения обаче политиката носи много нерви и невроза е прекалено слаба дума. Ако вземем например настоящия премиер, той е от европейски тип. Никой не може да го обвини, че е започнал бизнеса след влизането си в политиката. Бих казал, че при него нервите за двойно, защото трябва да оправя гафовете на предишни правителства и в същото време не само не получава помощ, а всеки се стреми да го спъне. Има много примери за денонощната му заетост, като в същото време много хора не полагат и половината от неговите усилия. Това не им пречи да го критикуват.

Настоящият премиер е пример за желязна психика. Не мисля, че друг би издържал дълго да бъде така всеобхватен.
цитирай
15. sherif - Когато Далак Осама
12.05.2011 22:30
беше на официално посещение в България, показах какво съм научил в Япония при сенсей Карате Салтомен. С удоволствие бих го повторил. Политиците имат нужда от надеждна защита, понеже много се стреля при тях. Мен ме викат само при изключително важни операции. Обяснил съм да не ме закачат за глупости, защото всяка вечер съм на парти и мацките винаги са с предимство.
цитирай
16. toxic - sherif,
12.05.2011 22:40
разбира се, че мацките трябва да са с предимство. Аз също бих се засегнала ако ме пренебрегнат заради някой грозен, плешив дърдорко, какво като е политик...
При бизнесмените се стреля повече, а когато няма възможност да се стреля направо се слагат бомби. Определено е по-опасно.
цитирай
17. boristodorov56 - Сложих ти минус - заради илюстрацията.
13.05.2011 08:11
Внушенията за хамериката ли се отнасят или за нашия политически пейзаж?
цитирай
18. toxic - boristodorov56,
13.05.2011 09:29
и аз хамерика и за европата. Властовата невроза е интернационална и не подбира. Картинката с балончетата и слончетата много ми допадна -- от една страна я асоциирам с наивните по детски мечти на начинаещия политик за бъдещето /предимно неговото собствено/, от друга въздушните балони и дъвката са ми любими асоциации, когато става въпрос за политика.
Смяташ, че "внушавам" нещо грешно и петня името на едни честни и доблестни хора ли?
цитирай
19. herflik - Дано никога не се повтарят ужасите на Втората световна война!
13.05.2011 10:55
Това не означава, че Първата е била по-интересна. Политиката кара хората да се главозамайват.
цитирай
20. toxic - herflik,
13.05.2011 13:34
ти си позор за немската армия! Германия загуби войната заради отвеяни офицери като теб, които оставяха френските селяни да се занимават с конспиративна дейност в селската кръчма докато ви наливат с първокачествен коняк. Така че, не смей дори да споменаваш войната! Дезертьор!
цитирай
21. toxic - neponosimost2,
13.05.2011 13:36
благодаря ти :) не са ли минусчетата и плюсчетата като балончетата и слончетата, нямат особено значение, но са способни да върнат и най-възрастния блогър в детската градина :)))
цитирай
22. gadfly - Не е задължително
13.05.2011 17:07
честните политици да са идеалисти, макар практиката да показва точно това. Обикновено това са хора, за които самото понятие "власт" е чуждо - или защото никога не са разполагали с такава и виждат проблемите без да са заслепени от собственото си могъщество, или защото обикновено съзнават съвсем ясно отговорностите на това да си властимащ.

Обикновено първите са тези, които се опияняват лесно и идеализмът им мутира в диктатура (Мусолини; комунистическите страни), а от вторите излизат съвестни политици. Както казах обаче, това е една много рядка порода, за съжаление.
цитирай
23. toxic - gadfly,
14.05.2011 14:06
напълно си прав/а.
Хубав уикенд на всички.
цитирай
24. анонимен - politicite
10.06.2012 15:39
moje li da e chovek tolkova goljm mazohist, za da mine prez vsichko goreopisano.tova e mnogo iztostitelno........ne sa za zavijdane. i njkoi ot tjh ne sa veche m/u jivite.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: toxic
Категория: Забавление
Прочетен: 1287590
Постинги: 77
Коментари: 1398
Гласове: 2182
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031