Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2011 09:58 - Какво сънува българският лъв
Автор: toxic Категория: Други   
Прочетен: 11212 Коментари: 19 Гласове:
20

Последна промяна: 19.07.2011 12:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

   “Стани, стани юнак балкански. Идва време за избори, пак ще го проспиш” – тихо шепнеха Свободата и Достойнството в ухото на дремещия български лъв.

    “Ммм, още малко! Тъкмо сънувам как сме излезли от Кризата и сме станали членове на Европейкия съюз. Заплатата ми е 5000 евро, карам чисто новата си немска кола на лизинг, испанският ми шеф ме боготвори, защото съм най-умния, а българската бира е номер едно в целия свят. Всъщност 98% от БВП се дължи именно на бирата, 2% на сладоледа – няма такъв икономически растеж! Китайците ги ударихме в земята – издигнаха Втора велика стена - на срама и се скриха зад нея да не ги вижда никой.”

   “Събуди се, човече! Това е сън, илюзия, няма да се получи ако ти не направиш нещо!”

   “ Аз ли? Какво мога да направя аз – дребния човек. Политиците са маскари още от времето на Алеко. Пък и нали избрах Бойко, той ще ги набие всичките!”

Свободата и достойнството се спогледаха.

   “Остави го да си доспи – каза Достойството – не можем да се занимаваме само с него, чакат ни стачки и войни, на които хората са готови да умрат за един по-добър живот.”

  “Прав си – въздъхна Свободата - ще наминем след двадесетина години пак, дано децата му да са по-будни”
image

Свободата и Достойнството на пръсти излязоха от неуютната бърлога на балканския лъв и прикрехнаха тихичко вратата след себе си.

“Защо така се получи с тези хора? – замислено попита Достойнството - Уж искат всичко, а когато не дремят само ругаят и се оплакват? “

“Те живеят в света на илюзиите и лъжите -  обясни Свободата, оглеждайки табелите и зави по посока на една от тях с надпис: “Близък изток”

 - От една страна така им е по-лесно, от друга – така са свикнали. Всички техни управници от втората световна война насам са ги лъгали, обещавали са им благополучие и просперитет, а в същото време са присвоявали плодовете на труда им и са ги държали на ръба на оцеляването. Те просто не познават друг живот и дълбоко в себе си не вярват, че може да е по-различно. Смятат, че така е устроен света – алчен и несправедлив.”

“Смяташ, че са се предали на умората и апатията?”

“Не точно. Част от тях наистина се чувстват обезверени и апатични. Умората превзема предимно хората в зряла възраст, които са претоварени с ангажименти и отговорности. Когато тази умора се натрупа и стане прекалено голяма се появява апатията и оттеглянето. Те за защитна реакция на психиката срещу непосилното натоварване. Но когато това продължи прекалено дълго апатията се трансформира трайно в безразличие и негативизъм.

  Младите хора не са уморени, но и не са особено ангажирани политически - те току що са навлезли в света на големите и смятат, че никой не приема мнението им насериозно. Те са индивидуалисти и смятат, че спасиш ли себе си си спасил половината свят. А и младостта е време за забавления, както и за полагането началото на много важни неща като образование и кариера. Младите хора са прекалено заети със себе си и това е нормално. Социална и политическа ангажираност се очакват от тях едва с навлизането в третото десетилетие. 

  Възрастните хора следят процеса по-скоро като наблюдатели, въпреки че по навик гласуват активно. Тъй като в България ейджизмът е доста разпространен, подсъзнателно у тях е затвърдена нагласата, че са втора ръка хора, от които нищо не зависи: “Нека децата се оправят, тя нашата песен вече е изпята, но поне те да живеят добре”. За оттеглянето и  липсата на самочувствие и увереност у възрастните хора до голяма степен имат значение и ниските пенсии. Трудно е да поддържаш самочувствие и себеуважение с 4 лв. на ден.”

Достойнството почеса рошавата си брада и придърпа единия от ръкавите на пурпурната си роба, който упорито се влачеше в прахоляка.

“Като спомена ниски доходи – продължи то -  всички се оплакват, че парите не им стигат, а никой не стачкува. Не е ли това логически абсурд?”

“Не. Формирането на робска психика, ангажирана всекидневно с физическото оцеляване е много важен момент. Не може да рискуваш работата си и да излезеш на улицата на някакъв случаен протест. Семейството ти разчита на теб, а опашката на безработните е дълга. Народното недоволство е като вълна, много мошно и помита всичко пред себе си. Тази материя обаче отдавна е изучена и методите за контролирането му са всеизвестни. Никоя уважаваща себе си власт няма да позволи истински огранизирано, масово протестно движение. Методите са лесни – протестът се разбива се на малки групички, арестуват се за назидание няколко от участниците, подкупват се или се разколебават лидерите, “протакат” се преговорите, докато стачкуващите се изморят от бездействието и нищослучването. Спомнете си протеста за “дупките”. Междувпрочем зимата е особено опасен сезон – високите сметки и сезонната депресия, която лесно може да прерасне в агресия, са взривоопасна комбинация. Затова всяка страна следи много внимателно прага на бедността. Доказано е, че под определен минимум хората огладняват истински и започват революциите. По тази причина правителствата се стараят да подпомагат с държавни средства крайно нуждаещите се групи от населението.”

  “Някои твърдят, че българите са станали прекалено големи индивидуалисти и егоисти. Не е това коренът на всички злини?

    Свободатата въздъхна и впери поглед в далечината, където се мержелееше статуя с високо вдигната ръка, държаща факел. От далеч видението изглеждаше като фата моргана. Не се виждаше много ясно дали е факел или бомба.

image

  “Българите въодушевено замениха остарелите социалистически ценности с капиталистическия идеал. Но сякаш не разбраха смисъла на думата “индивидуализъм”. Да се издигнеш сам от дъното /self-made millionaire/ не означава, че трябва да го направиш, газейки другите. Този модел обаче се наложи от мутрите и все още е популярен. Истинският индивидуализъм не изключва грижата за другите и общността, защото ти си част от тях и това е неизбежно. В противен случай се получава нещо като луксозно триетажно имение по средата на циганско гето. Но в България са свикнали на подобни гледки.”

  “Искаш да кажеш, че българите си заслужават политиците?”

  “Не, в никакъв случай. Макар, че основен проблем на българина е, че все още търси архетипа на Спасителя в лицето на лидерите си. Герой, с легендарно минало, който ще помете лошите и ше се възцари ред и справедливост. Красива приказка, която доведе на власт и Симеон Сакскобурготски и Бойко Борисов. Скоро след това избирателите “погледнаха краката на идола си и видяха, че са глинени”...Политическата сцена и участниците в нея не са само плод на избора и участието на никой народ. От значение е конкретната политическа ситуация, която има и международна макрорамка. Не  е толкова просто и не е само избор. Но е избор да имаш гражданско съзнание и да реагираш правилно и адекватно. Спомни си това, когато даваш 20 лв. на катаджията. От малките неща тръгват и големите. А и го правиш пред очите на децата си.”

  "Да, живей достойно ако искаш да си свободен – май това изчерпва всичко". 

   Достойнството се загледа в прашния път. Отдясно бе разположена чисто нова сграда и паркинг, покрити с блестящи пясъчни прашинки и капчици петролни изпарения

   “Я виж! Макдоналдс  и Шелл на средата на арабската пустиня. Не е ли чудесно това? Огладнявам от толкова много философски размисли, а и в тази жега съм готов на всичко за една кока-кола. Ела с мен, после ще ги спасяваме тези араби. И без това няма да стане бързо.”


image



 

 



Гласувай:
22



1. sherif - toxic,
19.07.2011 11:29
по тези географски ширини винаги е имало много юнаци. Само чакат да бъдат събудени от летаргията. Да видим кой и как ще ги събуди!
цитирай
2. defender - Някои черни котараци помислиха, че и те са лъвове.
19.07.2011 11:54
Големи смешници!
цитирай
3. toxic - Шерифе,
19.07.2011 12:10
дам, и в кой живот най-важното :) Главният въпрос е: тези юнаци сега са превърнати в негри на тръстиката дали ще им писне да им сочат Ботев и Левски на картинка, а в същото време да ги третират като впрегатен добитък, да смачкват самочувствието им, че са способни, полезни, можещи и т.н. или ще си дремят в бирената социална мрежа, която била от 1800 и някоя си година.
Виждал ли си разгневен балкански субект? Гледката вдъхва страхопочитание.
цитирай
4. toxic - defender,
19.07.2011 12:20
черните котараци са за рибка. Някак не ми се струва подходящ лов за едър хищник. Но нека не политизираме дискусията :))))
цитирай
5. анонимен - Много, много хубава притча! Удря в ...
19.07.2011 18:18
Много, много хубава притча! Удря в сърцето!
цитирай
6. cefulesteven - Не знам защо излязох горе анонимен. ...
19.07.2011 18:21
Не знам защо излязох горе анонимен. 5 коментар е мой.
цитирай
7. ddiaries - много се изкефих
19.07.2011 18:52
дълбок анализ на политическата ни народопсихология!
цитирай
8. zelas - дълбок анализ на политическата ни ...
19.07.2011 19:41
ddiaries написа:
дълбок анализ на политическата ни народопсихология!


Няма такова нещо като политическа народопсихология. Народът не се състои от политици та да има определена политическа психология. Това, че политическата върхушка и пропагандата убеждават хората да гласуват, не ги прави политически активни.

Хората са си хора, какво искате от тях? Икономиката ви е все на устите, да сме били като "развитите" страни. Колко от вас всъщност знаят какъв е живота там, за да го пожелаят?
А колко от вас са били заети истински в политиката?

Свободата и Достойнството нямат нищо общо с политиката, употребата им в есето е самоцелна.

Ако някой всъщност може да погледне на нещата обективно ще прозре, че хората всъщност са много прави като не са политически активни, щото всичко е бош лаф и тук и в "развитите" страни.!
цитирай
9. tutankhamon661 - 7. ddiaries - много се изкефих
19.07.2011 20:08
ddiaries написа:
дълбок анализ на политическата ни народопсихология!


Браво, сладурче! Много точно изказване.
С няколко думи на всички стана ясно какво имаш предвид.
А други с цял ферман нищо не казаха.
цитирай
10. toxic - cefulesteven,
19.07.2011 21:05
благодаря за коментара, радвам се ако ти е харесал текста.
цитирай
11. toxic - дълбок анализ на политическата ни ...
19.07.2011 21:07
ddiaries написа:
дълбок анализ на политическата ни народопсихология!

ddiaries, дълбок - не, но дълъг - да!
ама разбрах какво искаш да кажеш - viva la posting, нали? :)))))))
цитирай
12. toxic - zelas,
19.07.2011 21:16
zelas написа:
ddiaries написа:
дълбок анализ на политическата ни народопсихология!


Няма такова нещо като политическа народопсихология. Народът не се състои от политици та да има определена политическа психология. Това, че политическата върхушка и пропагандата убеждават хората да гласуват, не ги прави политически активни.

Хората са си хора, какво искате от тях? Икономиката ви е все на устите, да сме били като "развитите" страни. Колко от вас всъщност знаят какъв е живота там, за да го пожелаят?
А колко от вас са били заети истински в политиката?

Свободата и Достойнството нямат нищо общо с политиката, употребата им в есето е самоцелна.

Ако някой всъщност може да погледне на нещата обективно ще прозре, че хората всъщност са много прави като не са политически активни, щото всичко е бош лаф и тук и в "развитите" страни.!

следя от време на време блога ти и познавам донякъде идеята ти за "няма това, няма онова" В тази връзка и нас ни няма, ако задълбочим нещатата отвъд чехълчетата и зелените еуглени. Всичко опира до Понятията, които представляват някаква конвенция между хората, че това, което го няма, но го преживяваме като сетивност или имаме нужда да обозначим нещо абстрактно, ще го наричаме еди как си.
Никъде не съм споменавала развити страни, призиви към гласуване и т.н. Аз лично искам от хората да престанат да се лъжат и крадат един друг. От продавачката в магазина, през шефа й, боса на веригата, депутата, президента, папата. Така нещата ще си дойдат много бързо на място и няма да има нужда хора като теб да планират усамотяване извън "цивилизацията", защото няма да има нищо, което да ги дразни, въпреки, че не съществува.
Естествено желанието ми е неизпълнимо, което прави постинга безсмислен, но това е друга тема :)
цитирай
13. toxic - tutankhamon661,
19.07.2011 21:22
да!
.
:X
цитирай
14. cefulesteven - благодаря за коментара, радвам се ...
19.07.2011 21:38
toxic написа:
благодаря за коментара, радвам се ако ти е харесал текста.


Малко е да се каже, че ми е харесал, честно: възхитен съм!
цитирай
15. injir - Tova e bylgarinyt. Spiashto lyv...
19.07.2011 22:29
Tova e bylgarinyt. Spiashto lyvche.
цитирай
16. alenab - Тц, тц, toxic ,
22.07.2011 12:27
Какви неща виждам в моята сфера за рибката-рибарка...
Че и за теб.
Мале-мале...:)))

Шшттт! :X
цитирай
17. toxic - Алена, миличка,
22.07.2011 16:36
а мустаците си в кристалната топка виждаш ли ги? :)
цитирай
18. alenab - Токсик скъпа,
22.07.2011 17:14
пазителските мустаци на шерифа, запълват целия монитор.
цитирай
19. tutankhamon661 - Ха-ха!
22.07.2011 20:56
Не бях виждал мустаката врачка.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: toxic
Категория: Забавление
Прочетен: 1287687
Постинги: 77
Коментари: 1398
Гласове: 2182
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031