Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2011 17:50 - Феноменът на неосъзнатата бедност
Автор: toxic Категория: Други   
Прочетен: 20797 Коментари: 33 Гласове:
62


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

   Някак бавно, полека и между другото мнозинството от българите сякаш претръпнаха с мисълта, че са бедни. Игнорирането на този факт, донякъде се явява защитен механизъм, защото бедността, освен икономически показател е и състояние на духа. Мисълта “беден съм” логично би довела до следващата: “Какво да направя за да променя това”, където повечето хора се сблъскват както със съвсем реални пречки, така и със собствения си страх от провал, липса на инициативност и желание да се плъзгат по пътя на най-малкото съпротивление. 

   Страхът от бедност и обедняване заема трето място в таблицата на най-големите човешки опасения след страха от смъртта и тежките заболявания /рак/. Бедността е и субективно преживяване – много по-бедни народи в Африка, Азия и по Тихоокенаското крайбрежие се чувстват по-щастливи от българите, които в социологическите проучвания се самоопределят и като най-нещастни, в сравнение с останалите европейци. Защо тези туземци, които нямат нищо са щастливи? Първата причина това са силните семейни и родствени връзки, които поддържат помежду си. Чувството за групова принадлежност и подкрепа им носи усещане за сигурност и безопасност, което снижава тревожността. На второ място – климата. Най-щастливите хора, според проучванията живеят в Коста Рика. И на трето – казахме, че бедността е субективна, а тези народи не познават друго освен нея.

   Бедността означава липси и лишения. Те също имат субективно изражение - невъзможността да си купи яхта може да направи един недостатъчно заможен богаташ нещастен, по същия начин както и бедния, който няма пари за нови обувки и ще си носи скъсаните и тази зима. В психологически план усещането е същото – фрустрация от невъзможност за задоволяване на желание. Изследванията сочат, че средния американец дори не мечтае за яхта. От друга страна богатите също се будят нощем при мисълта, че могат да изгубят парите си или че бизнесът им не върви. Самата мисъл, че могат се простят с лукса и привилегиите е доста травмираща и може да ги направи безогледни в стремежа им да се задържат на гребена на вълната. Една скоба: много от тях, особено новозабогателите, правят една доста съществена когнитивна грешка – приписване на успеха си само на личностни качества, а той винаги е следствие от множество фактори. Това ги успокоява: щом са успели веднъж, ще го направят и втори път. За съжаление това се случва предимно на хора като Доналд Тръмп... 

Но да се върнем на бедността. Под абсолютна бедност разбираме несправяне с изискванията за хранене, обличане, отопление, грижа за здравето. С всяка изминала година българите като цяло орязват все повече разходи, за да могат да покриват елементарни  потребности по възможно най-некачествения начин. Вероятно много от тях вече са минали в графата “абсолютна бедност” и без да го осъзнават живеят само за да крепят жизнените си функции без да правят излишни разходи: за книги, кино, зъболекар, нови дрехи и обувки.

   Най-голямата илюзия на неосъзната бедност идва от възходящите сравнения: “Има и много по-бедни от мен”. Винаги ще има по-изпаднали хора, с които можем да направим успокояващо сравнение. Или “Всички са бедни, не само аз”. 92% от българите смятат, че бедността е широко разпространена. Не е ли заложен капанът точно тук? Щом е широко разпространена, значи е естествена /при сегашните условия/ , щом е естествена, значи е нормална. Остава да чакаме политиците да се справят с нея, само че нещо не им се получва, всички знаем защо. Така се променят обществените нагласи за радост на всеки, който има интерес от това. Той ще намери и причини и обяснения - прехода, кризата, червените, сините, но идеята е една - да приемем, че сега, в този момент, няма как да се радваме на чудото, наречено "висок стандарт". Е, може би някой ден...

   Бедността освен, че се приема за  “нормална” е носител и на своя собствена субкултура: на невежеството, наркотиците, телевионните шоута, жълтите вестници, хамбургерите и чипса, цигарите без бандерол, виното, наречено “спиртна напитка от гроздов сок”, вафлите Кредо, Фемили, народна наденица и др евтини, официално пълни с ГМО продукти, с които храним децата. И спирам, защото списъкът е доста дълъг.

   Управляващите са безкрайно находчиви в стремежа да си да ни убедят, че живеем почти добре. Не знам дали остана някой, който да се “връзва” на акробатичните им трикове с продуктите и услугите, които съставляват /според тях/ поребителската кошница, на базата на която се изчислява инфлацията. Фактът, че в нея съществуват “покупка на пиано” и “разходи за развод” може освен да ни разсмее, да ни подскаже какви илюзионисти са “авторите” й. Годишната инфлация може и да е 0.2% ако всички българи се разведат и си купят пиано.

   Бедността в християнството е добродетел. Аз не виждам нищо положително в нея, освен ако не е доброволно избран духовен път. Бедността е изпитание за способностите ни за оцеляване. Ако я приемем за “нормална”, това ще е пътят на бавната смърт. Ние сме устроени така, че на всяка заплаха за съществуването ни тялото и съзнанието ни сигнализират с редица неприятни реакции: състояние на перманентен стрес, тревожност и безспокойство, с които или ще трябва да се съгласим да живеем или да ги удавяме всекидневно във “веществата на забравата”, докато забравим кои сме самите ние. 

image
 

 

 

 



Гласувай:
63



1. tutankhamon661 - toxic
28.08.2011 18:05
Когато човек има финансови затруднения, страда от много заблуди. Още преди години е казано, че в смутни времена мъжете се обръщат към хазарта, а жените прибягватдо по-леко поведение. Тези неща ги пише черно на бяло във всички документи по въпроса за световната конспирация на евреите. Сама виждаш какъв бум отбелязват всички видове хазартни игри. Известно е, че някои хора реално се издържат от това, но са единици и доходите им се дължат на някакъв по-различен подход. В най-честия случай следва още по-голямо задлъжняване.
цитирай
2. toxic - tutankhamon661,
28.08.2011 18:25
в трудни моменти трябва да решиш дали искаш да играеш комар с бъдещето си или ще заложиш на по-бавните, но по-реални варианти :) Не ти, по принцип :))
Не е нормално да си беден, а все повече хора свикват с мисълта, че "така ще е". Защото е преход, криза и набабамихвърчилото. Променя им се и дефиницията за бедност - щом имаме пари за храна, ток и цигари, значи не сме бедни. По тази логика скоро ще могат да ни убедят и че ходенето пеш е здравословно, а колата лукс.
цитирай
3. cefulesteven - Никога не съм определял за себе си, ...
28.08.2011 18:38
Никога не съм определял за себе си, бедността и богатството, единствено по материален показател, а и като, човек живял в българския ъндъграунд, опазил се от пълно рухване и дочакал по-добри и откъм материално отношение времена, по-смело от тогава, мога да заявя онова, което и тогава съм казвал: ужасна е мизерията, а тя е и психическа, духовна е. В нея всичко се свежда единствено до материална необходимост, а точно от тази страна са и всичките ограничения на мизерстващия. Честно, колкото и невероятно да звучи, но и от най-тежките моменти пазя спомени за разкош. Защото си е бил в мен, във вдъхновението ми, а и в обичта, която винаги съм откривал /или ме е откривала/ в приятелството, в разбирането, споделянето, а и в природата. В това, че не съм се затворил само в необходимостите на тялото, само в оскъдния свят, който са ми предлагали петте /или шест/ сетива, а съм отпускал душата си да лети, отдадена на красотата на това или онова изкуство. Но със статията съм съгласен. По болезнен начин, защото най-ужасното в мизерстването на българина е душевното мизерстване. И ужасно е, че то е в следствие на масови психози, на заблуди и натиск от страна на неясни, но без съмнение реални обществени сили. Потребителската кощница може да не е пълна/колкото и да лъжат, че била/, може много български семейства да си имат проблеми с най-належащи нужди. Това, още не е мизерия. Мизерия е, че при тези условия 29% от българите не четат книги. Ето, това е показателно, докъде е паднало и всичко останало. Говори за едно доброволно себеограничаване в и без друго проблематичната битова същност. Интернтност, народна депресия и опустяване.
цитирай
4. toxic - cefulesteven,
28.08.2011 19:05
разбирам мисълта ти. Винаги човек може да намери щастието в близки, приятели, природа, може да се забавлява успешно и без скъпи заведения, може да не си купи книга, а да я вземе от библиотеката и т.н. Но дали това е необходимо? И най-вече, защо да е така? Ние сме родени да живеем добре, да можем да си позволяваме и книги и всичко останало, но истината е, че потреблението се свива ужасно и не само това на книгите. Според мен който е чел книги винаги ще чете. По-скоро тези 29% са хора, които предпочитат други източници на забавление и информация.
цитирай
5. injir - Ot 20 godini edni hora sa yahnali ...
28.08.2011 19:12
Ot 20 godini edni hora sa yahnali edin narod . Cenite na tok, parno, voda, produkti ot ,,pyrva neobhodimost,, se pokachvat neprekysnato. Kak shte zabogateesh, kato i da spechelish, shte ti go vzemat. Reket. Zakonen.
цитирай
6. toxic - injir,
28.08.2011 19:28
така е. Видяхме протести за дупките по пътищата, на учителите, лекарите, за добива на шистов газ, но само пенсионерите засега бяха на протест за бедността. Защото при тях е нетърпимо, а и БСП ги организира. Да разбирам ли, че на всички останали им стигат парите? От друга страна защо хората се съгласяват да работят за 300-400 лв., с които едва ще изкарат месеца. Защото опашката на безработните е дълга. Това не е саморегулация на пазара на труда, а доброволно обричане. Ако един работодател не може да осигури нормален доход на работниците си, значи му е време да заеме тяхното място. Макар че за повечето работодатели това са спестени пари, с които покриват нарастващите си други разходи.
Не става въпрос за забогатяване, а за нормално задоволяване на потребностите :)
цитирай
7. tutankhamon661 - 2. toxic - tutankhamon661,
28.08.2011 20:20
toxic написа:
в трудни моменти трябва да решиш дали искаш да играеш комар с бъдещето си или ще заложиш на по-бавните, но по-реални варианти :) Не ти, по принцип :))
Не е нормално да си беден, а все повече хора свикват с мисълта, че "така ще е". Защото е преход, криза и набабамихвърчилото. Променя им се и дефиницията за бедност - щом имаме пари за храна, ток и цигари, значи не сме бедни. По тази логика скоро ще могат да ни убедят и че ходенето пеш е здравословно, а колата лукс.


Някои и сега смятат, че ходенето е здравословно. В умерени количества, да.
Но да не забравяме, че авторът на "Тичането е здраве" е починал на 40 години.
цитирай
8. captain - Според мен
28.08.2011 21:58
накрая ще хванем гората, кораба или каквото имаме под ръка. Аз лично препоръчвам морето. Там всичко можеш да си набавиш:))
Е, с някои уговорки и ...... достатъчно боеприпаси:))))))
цитирай
9. toxic - в трудни моменти трябва да решиш ...
28.08.2011 22:11
tutankhamon661 написа:
toxic написа:
в трудни моменти трябва да решиш дали искаш да играеш комар с бъдещето си или ще заложиш на по-бавните, но по-реални варианти :) Не ти, по принцип :))
Не е нормално да си беден, а все повече хора свикват с мисълта, че "така ще е". Защото е преход, криза и набабамихвърчилото. Променя им се и дефиницията за бедност - щом имаме пари за храна, ток и цигари, значи не сме бедни. По тази логика скоро ще могат да ни убедят и че ходенето пеш е здравословно, а колата лукс.


Някои и сега смятат, че ходенето е здравословно. В умерени количества, да.
Но да не забравяме, че авторът на "Тичането е здраве" е починал на 40 години.

Верно ли? Ех, ако беше оживял щеше да напише дългочакания шедьовър: "Здравословният начин на живот убива" :)))
цитирай
10. toxic - накрая ще хванем гората, кораба или ...
28.08.2011 22:16
captain написа:
накрая ще хванем гората, кораба или каквото имаме под ръка. Аз лично препоръчвам морето. Там всичко можеш да си набавиш:))
Е, с някои уговорки и ...... достатъчно боеприпаси:))))))

Според мен няма нищо лошо да хванем гората. По-добре отколкото да живеем по дърветата :)))
цитирай
11. tutankhamon661 - 9. toxic
28.08.2011 22:28
Вярно е. И логично.
Всяко натоварване изтощава организма.
Няма здрав спортист - факт.
цитирай
12. killu - HUh
29.08.2011 05:06
Мисля че трябва статията да формулира първо какво е термина "бедност" и тогава да се спуска в подробности.....
цитирай
13. men - Не си чел внимателно - толкова ясно е изразено какво е бедността, еле пък у нас.
29.08.2011 08:46
killu написа:
Мисля че трябва статията да формулира първо какво е термина "бедност" и тогава да се спуска в подробности.....



Според комунистите у нас - бедни са всички, които нямат:
- яхта като Доган, дял от енергетиката като Р.Овч.,
- ножовка като И. Павлов,
- част от Топенерджи като Луканов,
- застрахователно дружество като Гущеров,
- не са пяли на една маса с Иво Карамански като Клара Маринова,
- не си пиянгур като Руменчо Петков,
- не лапаш пишки като Сергей Станишев,
- не са давали човешки трупове за храна на свине като Мирчо Спасов,
- не са агенти на Държавна сигурност като Гоце,
- не са продавали зърното на българте в чужбина като Жанчо Виденов,
- не са хамелион амебов като Иван Славков,
- не поемат никакви вина без мезета,
- не са ебали ген. Любен Гоцев или Велко Вълканов,
- дядо им не е избивал хора след 9 септември,
- баща им не е избирал хулигани преди 10 ноември,
- не са катили от ДС,
- не обичат Русия повече от България,
- не са милионери от Политбюро на ЦК на БСП,
- не си Бойко Борисо
- не си купуват пиано със спестени пари от закуски,
- не са ограбили народа,
- не са истински патриоти като Митко Гестапото и Цвятко Малкото Ленин.

Най-гнусните и отвратителни хора у нас това са бившите и настоящи комунисти.

цитирай
14. antikom - Браво за поста!
29.08.2011 09:22
Този постинг трябва да се прочете, колкото се може от повече хора!
цитирай
15. july26 - Бедността е диагноза,това го бях писал преди време тук
29.08.2011 09:29
И други неща свързани с темата, пак тук....накараха ни да повярваме че това е нормалното за нас,това е мястото ни в " Хранителната верига".Всъщност,много наистина повярваха и решиха че единственото спасение е някъде навън,не и тук.Моят случай не е този но виждам около мен какво е..и е страшно.Още повече че има много хора които и не знаят какво е било преди за да го сложат до това сега и поне да си зададат въпроси.Те отдавна са приели статуквото и са се примирили с него...
Поздрави за постинга.....
цитирай
16. godfatheraz - Много добра статия.
29.08.2011 09:36
Поздравления за авторката!
цитирай
17. batogo - Много истини и в статията, и в ком...
29.08.2011 12:42
Много истини и в статията, и в коментарите. Но, за да има ефект от тях, време е да започнем да прилагаме тези знания в живота, като престанем да издигаме в обществото мизерници и продажници, които после ни се пъчат като елит. Не е трудно да ги разпознаваме - по всичко им личи.
цитирай
18. анонимен - Бедността е добродетел за източ...
29.08.2011 13:22
Бедността е добродетел за източното православие, но не и за католицизма и протестантството, които също са част от Християнството - лека забележка. Постът е добър !
цитирай
19. mglishev - Добре,
29.08.2011 14:33
а какъв е полезният ход? Според мен - само емиграцията.
цитирай
20. apostapostoloff - Бедността не е съдба, тя е
29.08.2011 15:40
избор. Така твърдят някои. Истината обаче е една- бедният е беден, защото е прост, а пари се печелят САМО с мислене.

Горният коментар на mglishev е доказателство за това. Емиграция!? Къде, бе? В Испания ли, където мизеруват и всеки трети е безработен? Или в Гърция, която е пред фалит?

Дори и в Америка да емигрираш, пак ще си на този хал. Защото родиш ли се глупак, умираш си глупак. А простият навсякъде е беден. Така че, бедността си е орисия за 80 % от населението на Земята. Тези хора просто не могат или не искат да мислят!
цитирай
21. toxic - mglishev,
29.08.2011 15:44
Въздържах се от тази тема в поста, защото всичко е много индивидуално, а хората се дразнят от празни съвети /и с право/. Според мен полезнят ход има два аспекта – първо, като общество не трябва да се оставяме да бъдем приспивани и да се борим за правата си с всички законови средства. Както споменах в предишен коментар, през зимата имаше серия от митинги за дупките по пътя - на мен те ми изглеждат второстепенен проблем.
И второ, в личен план да преценим как можем да подобрим живота си. Ако сравним бедният човек с една фирма пред фалит – решението не е само свиване на разходите, а и увеличаване на възможностите. Всеки трябва да разгледа собствените си ресурси/ материални, образование, умения, контакти/, да се опита да създаде нови ако е възможно. По мои наблюдения клиентите най-често плащат за неща, които не могат да направят сами и за неща, които им е неприятно да вършат. От нас зависи да потърсим това, за което те биха ни платили. При всички случаи не трябва да се оставяме на течението и да чакаме нещо да се случи, такава монотонност и безперспективност са демотивиращи. Емиграцията също е вариант – живеем в отворен свят и дали работим в съседен град или в друга държава е колкото и различно, толкова и еднакво, ако работата ни устройва. Емигрант не означава невъзвращенец.
цитирай
22. chara - Е, как няма да претръпнат българите. Пуснете си който и да е сутрешен блок на ТВ.
29.08.2011 15:51
Или вечерни новини. Пребройте позитивните и негативните. Съотношението е ужасяващо.
Лошите новини продават.
Лошите новини казват "има и по-зле от нас". Е, ако не у нас, то някъде по света!
После идва ред на статистиките от Евростат!
След което, за да те довършат - някоя поредна далавера, скандал Made in Bulgaria.

Никой не казва нещо хубаво за социалната ситема на Германия, Англия, Франция или по на Север. А защо ли да го правят. Я си представете, че вземем да зададем въпроса: 20 години защо не мърдаме от дъното?

Внушенията от ТВ екрана са директни и въздействат подсъзнателно. Гледането на тъпи шоу програми всяка вечер с псевдо герои оглупява и затъпява. Чалга, ракийка и салатка. До ... включването за сутрешния блок. По който ще ти обяснят от най-високото ниво в държавата, че има места за овчари, че тук животът е песен и че ако си изпаднал от пазара на труда ти си си виновен. Нищо, че имаш три магистратури! Това никого не вълнува в държава, в която телефонното право движи случването.

Бедността е индивидуална лична преценка и се прави на база сравнения. Когато те облъчват с негативни новини, почваш да си мислиш, че не си толкова зле всъщност, макар че ... 136.08 лева пенсия, например, е сравнима с доходи в Африка.

цитирай
23. toxic - избор. Така твърдят някои. Исти...
29.08.2011 15:59
apostapostoloff написа:
избор. Така твърдят някои. Истината обаче е една- бедният е беден, защото е прост, а пари се печелят САМО с мислене.

Горният коментар на mglishev е доказателство за това. Емиграция!? Къде, бе? В Испания ли, където мизеруват и всеки трети е безработен? Или в Гърция, която е пред фалит?

Дори и в Америка да емигрираш, пак ще си на този хал. Защото родиш ли се глупак, умираш си глупак. А простият навсякъде е беден. Така че, бедността си е орисия за 80 % от населението на Земята. Тези хора просто не могат или не искат да мислят!

Не бих го казала така крайно и не всички бедни хора са глупаци. Понякога пречките, които са вътре в тях са по-силни дори от външните. Но определено за да успееш се иска и мислене, освен силното желание.
Между другото има едно противопоставяне бедни/богати, което също стана доста популярно и чрез него се насажда класова омраза: бедните смятат, че всеки успял човек е крадец и мошеник, а богатите ги считат за мързеливци и глупаци.
цитирай
24. toxic - chara,
29.08.2011 16:08
имаше един сайт, не си спомням адреса в момета: "Колко богат си ти". Ако напишем една заплата от 400 Е ще видим, че само 14% /ако не греша/ от хората по света получават толкова и повече. Но нали не е това целта - да стигнем и да задминем Африка, например :)
Вярно е, че се вменява вина на безработните, защото така институциите се спасяват от отговорност. Това, което аз се опитвам да кажа е, че малко по-малко все повече хора приемат бедността и липсата на перспектива и за себе си и за страната като цяло. Имаше една реклама с хамстер във въртележка: "Има и друг живот". Има и трябва наистина да се стремим към него.
цитирай
25. kapucinonews - Апостолов е напълно прав. . . . . . . . . ...
29.08.2011 16:17
Апостолов е напълно прав........ ...... Ако е сбъркал думата хитър... Лукав?! С думата умен... Тогава го подкрепям... Той е прав... Напълно прав.... И понеже един лукав, хитрец, смята себе си за умен.. Тогава да. Такива "УМНИ" са рядко бедни!
цитирай
26. kapucinonews - Ако всички станат Умни "Ум...
29.08.2011 16:39
Ако всички станат Умни "Умни" или "Умни"-с дипломи? Тогава физическият труд ще е най-скъп. Маркс го е предсказал. В една демокрация като Швеция или Норвегия и т.н. ако няма приток на имигранти - тогава заплатите за физически труд ще растат - и ще станат по-високи от на тези които си изкарват парите от мислене, защото всеки там иска да учи за да не работи - физически труд, и труда на мисленето се обезценява.. иска да учи за да не работи - физически труд, и труда на мисленето се обезценява..
цитирай
27. blagovestie - Страхотно, Токси!
30.08.2011 11:13
Само не съм съгласна, че бедността е добродетел в християнството. Нищо подобно! Това може да е нечие удобно тълкувание, за да се лишават хората от малкото си материални ценности в името на църковната сграда и прилежащите й сгради (нарочно не упоменавам нищо духовно), но всъщност Бог иска да имаме всичко, Той е Бог на разнообразието и изобилието. Христос казва, че е дошъл за да имаме живот, и да го имаме изобилно (думите не са случайни, говорим за Божието слово). Въпросът с тълкуванието идва от това, че трябва хората да притежаваме вещите и материалните богатства, а не те нас. От там вероятно идва това изопачаване, че бедността е добродетел. Да, бе, да! И как би помагал и би бил полезен някой и за другите, ако е беден в каквато и област да говорим :)))

Поста ти ми хареса много, дано повече хора разкрепостим съзнанието си и променим нагласата си.

За да имаме не става наготово. За да притежаваме и за да се обогатяваме са нужни усилия. Богатите, които не са забогатели с измама, са вложили и влагат страшно много - идеи, време, сили, т.е. живота си. Няма какво да очакваме, че ще лъжем, че работим, да сме лишени от професионализъм и да оставаме посредствени, и да очакваме да просперираме.
Нека сме обективни и да си признаем, че българинът изобщо не е работяга. Малко са изключенията. Ето това е повод за бедност. За жалост!
цитирай
28. toxic - Люси,
30.08.2011 13:39
благодаря за поправката, никак не съм на "ти" с тълкуването на религиите и вероятно съм го прочела някъде. Хм, работяга ли е българинът, трудно ми е да обобщя - виждам и работливи и мързеливи хора. Ясно е, че с ниска заплата мотивацията е никаква, а нямаме възможност да проверим дали заплащането е проблема. Мисля, че за да са истински трудолюбиви хората, трябва да да възприемат труда като ценност, така ще са и по-удовлетворени. Но в наши дни ценностите са други...
цитирай
29. blagovestie - Не, не е поправка, а допълнение, миличка! :))
30.08.2011 13:45
И в известен смисъл тук сме говорили едно и също с това, което ми написа при мен ;) И всъщност сме на едно мнение.

И аз не искам да обобщавам (относно работливостта или безхаберието и скътаването на българина), но факта е, че е трудно да се върши работа, а нивото на услугите ни е сравнително ниско (масово). При това положение няма как да очакваме сериозни доходи и висок стандарт на живот. Няма откъде да дойде просто. Ако не се превъзпитаме и пренагласим, бая има да почакаме да забогатеем... ;)
цитирай
30. toxic - Как да забогатеем? Имаше глътка ...
30.08.2011 14:11
Как да забогатеем? Имаше глътка въздух около имотният балон - не само заради строителството, всякакви дейности, свързани с дом и обзавеждане процъфтяха за 3-4 години, адвокати, счетоводители, ремонти, какво ли не. Много хора продадоха на високи цени земи и апартаменти, а е доказано, че когато хората имат пари - те ги харчат - кръчми, коли, техника...и затова закратко нещата живнаха.
Тогава ги взехме от чужденците, а балоните се случвали веднъж на 9 години, евентуално! ;)
За потръгнат нещата, трябва населението да има пари, а засега изобщо не се очертава такава възможност.
ПП И днес НСИ публикува данните за тримесечието - среден доход на човек от домакинството - 940 лв, т.е. 313 лв. на месец. За какво си говорим...
цитирай
31. batogo - По отношение на коментар № 21 мога ...
01.09.2011 15:37
По отношение на коментар № 21 мога спокойно да кажа, че никой не се ражда глупак, а натрупването на страх прави човека глупак. Пък като гледам у нас каква глупост и простотия цари сред елита, излиза че май тя е едно от условията за забогатяване и елитност.
цитирай
32. toxic - batogo
01.09.2011 20:48
Кой елит? Тези палячовци от ТВ екран, които гледат да си грабнат 5-те минути слава, а след няколко години имидж мейкърите им се чудят с какви фокуси да привлекат вниманието ни към тях? Има елит, много приятни и интелигентни хора - учени, хора на изкуството и т.н., но те са в сянка, заради тъпите медии, които ни натрапват едни и същ вид маймунки. :)
Глупостта и простотията ни се набива в очи, защото на хората със съзнание за елит тотално им падат задръжките и губят себекритичност, а други от тях се опитват да ни впечатлят, защото ако не са ни интересни ги свалят от екран.
цитирай
33. abadonka - Бедността не може да е нормална.
02.03.2012 01:54
А емиграцията беше и моят избор. И все пак, като походих насам натам, установих, че бедни има навсякъде, само че тези в България са най окаяните. Тук, например, в Италия, за всички клошари има храна, а за доста от тях и подслон. Кога и нашата църква ще отвори столови във всеки град за бедните и кога ще престанат да измират от студ бездомните, които и това правителство се старае да умножи.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: toxic
Категория: Забавление
Прочетен: 1287518
Постинги: 77
Коментари: 1398
Гласове: 2182
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031