Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2011 19:55 - Синдромът на гадния свят
Автор: toxic Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 17387 Коментари: 29 Гласове:
63


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

 

 

 

 Негативните новини са медиен отзвук на реално съществуващи факти и събития. За никой не е тайна, че те предизвикват страх и тревожност, което увеличава читаемостта/гледаемостта. Проблемът обаче е, че медиите, избирайки кои новини ще представят, в каква последователност и с какъв акцент, оформят образа за света на всеки зрител. Преекспонирането на криминални новини, например, инжектира директно в съзнанието му посланието, че живеем в опасен свят, в който не можем да имаме доверие на никого. Непрекъснатите политически скандали създават усещането за абсолютен хаос и допълнително объркват и без това несигурната преценка на бъдещия избирател.

  Светътът е това, което е, ще кажете, а медиите просто избират водещите от тяхна гледна точка събития и ги отразяват. И точно тук идва тънкият момент.
   Новините се делят на позитивни, негативни и неутрални. От голямо значение е кои от тях ще бъдат позиционирани в началото, след рекламите или в края. Първите и последните новини се запомнят най-добре, а има и значение каква е била предходната. Има значение и с колко дълъг текст се представя една новина, интонацията и езикът на тялото на водещите, както и смисловият акцент, който е поставен на новината.
   
Например, вчера прочетох статия със заглавие: “Радиоактивен дъжд падна над страната ни”. В текста обаче недвусмислено беше обяснено, че количеството на радиационни частици е в пъти по-малко от минималното, което не може да окаже никакво влияние върху здравето. Манипулацията със заглавието е явна и това е типичен пример за представяне на неутрална новина в негативен аспект. Неутрално заглавие би било: “Незначително и безвредно количество радиоактивни частици са открити във валежите над България”. Позитивно: “Няма никаква опастност за здравето на българите, дъждовете от Япония са безвредни”.Въпросното заглавие е типичен пример на преекспониране от страна на медиите, представяйки неутрална новина в негативен аспект.
   Един от любимите похвати на БТВ, която е най-гледаната телевизия у нас е да отделя на криминалната хроника едни 10-15 минути всяка вечер, а в дните когато някой неуравновесен човек нападне банка да отдели на това почти цялото си внимание. В случая манипулацията е “обобщаването” – “Българите полудяха и започнаха да обират банки, вие помните ли онази учителка с водния пистолет?” Всъщност истината е, че от многото случаи на финансова безизходица това са единствените двама, предприели такава отчаяна стъпка. Това дори помогна на  БСП да яхне народното настроение и горещата новина и да организира цял народен протест. Не че няма причина за протест.

   През лятото на 2008г. в румънския парламент бе внесен проекто-закон, с който медиите да бъдат задължени да предлагат 50% положителни новини. Той обаче бе спрян от Европейската медийна комисия, която го прие като опит за оказване на натиск и цензура върху медиите. На мен също не ми звучи подобен закон, въпреки 
че в в психологически план би се отразил добре на хората на принципа “По-добре една красива лъжа, отколкото една горчива истина”. Най-малко ще намали фоновото чувство на безизходица и безнадеждност, обзело доста българи по отношение на бъдещето на страната ни. Но това отново е вид налагане на медийно внушение, макар и с обратен знак. За да бъдем обективни, позитивни новини се представят в някакво количество и то обикновено към края на телевизионните новини в секцията Лайфстайл. Най-вероятно за да не се гръмне с първото му попаднало под ръка оръжие “драгият зрител”, които е изслушал лошите вести за всички жизненоважни, касаещи ежедневието му области: вътрешнополитически теми, икономическата криза, корупцията, измамите, неефективната съдебна система, безработицата, здравеопазването, образованието, социалната сфера, стандарта на живот. Сега вече може да се усмихне на годежа на принц Уилям или на “малкия коментар” в БТВ. Което ще трае 3-4 минути и в никакъв случай няма да тушира тревожността, гнева и страха, създаени от предходните новини поднесени с траурната физиономия на водещите, подходящ тревожен музикален анонс и графичен дизайн, зареден с агресия.
   Не е без знаение какъв “образ за света” се създава в съзнанието на хората. Това е базисната нагласа, която несъзнателно предопределя тяхното поведение, решения, мотивация и т.н. Едно сравнително ново изследване на вандализма сред тийнейджърите показва, че чупейки пейки в парка или драскайки неприличини надписи по стените, те отреагират агресията си срещу  мръсната и неуредена обстановка и обществото без правила, в които живеят. Ние, възрастните също отреагираме, но по-социално приемлив начин - чрез вербална агресия, незачитане на другия, отричане на ценности и т.н. Трябва ли да си добър, алтруистичен, емпатичен, помагащ в един разпадащ се свят, в който няма нищо хубаво. Защото ако се доверите на информацията на българските медии, представена по техния неповторимо “професионален” начин, наистина няма да откиете нито една причина да бъдете добър и нормален човек. Което аз наричам “изкривяване на действителността”. И цветът е жълт.


 
image






Гласувай:
63



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hrizantemova - Вероятно и това има влияние, но в...
30.03.2011 01:05
Вероятно и това има влияние, но всичко зависи от човека. Никой няма да стане зъл или бунтар заради новини. Също няма да стане добра овчица, ако му показват само миролюбиви неща.
цитирай
2. tutankhamon661 - toxic
30.03.2011 08:19
Преди 1989г стриктно спазваха линията "Не казвайте, за да не плашите народа". Поради тази причина много хора и сега вярват, че тогава изобщо не е имало престъпления. По-малко бяха, но пак се случваха.
В Щатите е обратното. От всяко ученическо сбиване правят сензация. Така човек добива усещането, че там едва ли не на всеки ъгъл чака снайпер. Това също не е вярно.
Според мен всичко трябва да се казва. В противен случай хората ще живеят в измислен свят, което по никакъв начин не може да им е от полза. Просто някои неща не трябва да са в най-гледаното време, а в специализирани предавания.
цитирай
3. patolog - А на мен ми се чудят защо избрах такъв ник
30.03.2011 08:40
Това общество има много недъзи и не вярвам някога да бъдат изкоренени.
цитирай
4. an3 - И тук само си чешете езиците. Като по всички блогове.
30.03.2011 09:22
цитирай
5. анонимен - Тук оставих ли цунки и гушки?
30.03.2011 10:12
Обичам целия свят. Правете любов, а не война. Целувайте се по-често. Искам да прегърна всички хора, но не мога.
цитирай
6. toxic - Вероятно и това има влияние, но в...
30.03.2011 11:25
hrizantemova написа:
Вероятно и това има влияние, но всичко зависи от човека. Никой няма да стане зъл или бунтар заради новини. Също няма да стане добра овчица, ако му показват само миролюбиви неща.

Разбира се, медиите не могат да преобърнат колата, само я побутват по надолнището. Някакви глупчовци преди години направили експеримент със студенти - на едната група показвали агресивни сцени, на другата агресивни+секс, на третата - някакви от типа на пътешествия, приятни гледки и т.н. След това тествали агресията и не били много изненадани от резултата. Втората показала най-високи нива, първата - високи, третата - ниски. Има значение какво гледаш, особено ако е всеки ден.
цитирай
7. captain - Някои хора
30.03.2011 11:48
искат да слушат за стрелба и разни от сорта. Понякога става за разнообразие, но само на филм или книга. В реалността не е много приятно да се случват, а още по-малко да участваш в някакво насилие.
цитирай
8. vt4525 - Обичам целия свят. Правете любов, а ...
30.03.2011 12:05
samoletpepasnet написа:
Обичам целия свят. Правете любов, а не война. Целувайте се по-често. Искам да прегърна всички хора, но не мога.

Лигльо. Не ти ли омръзна да се вреш навсякъде?
цитирай
9. toxic - Преди 1989г стриктно спазваха л...
30.03.2011 12:15
tutankhamon661 написа:
Преди 1989г стриктно спазваха линията "Не казвайте, за да не плашите народа". Поради тази причина много хора и сега вярват, че тогава изобщо не е имало престъпления. По-малко бяха, но пак се случваха.
В Щатите е обратното. От всяко ученическо сбиване правят сензация. Така човек добива усещането, че там едва ли не на всеки ъгъл чака снайпер. Това също не е вярно.
Според мен всичко трябва да се казва. В противен случай хората ще живеят в измислен свят, което по никакъв начин не може да им е от полза. Просто някои неща не трябва да са в най-гледаното време, а в специализирани предавания.

Абсолютно вярно, не е въпросът да се крият реални факти, а да не се манипулира драгия зрител с неверни акценти. А и никой няма полза от детайлизирана информация за чисто криминални случаи. Спокойно може да се замени с нещо, което би му било по-полезно.
цитирай
10. toxic - Патолог, патоанатомията не е ли за ...
30.03.2011 12:29
Патолог, патоанатомията не е ли за пациенти, които вече не мърдат?:))
Ан3, много си прав, добре, че повечето от нас през останалото шреме се занимават с по-градивни неща и могат да си позволят този лукс :)
Самолетнет, не си, мляяяссс. Ти си едно хахо, в добрия смисъл на думата, пий една немска бира, хайде :)))
Captain, нали знаеш колко е голяма разликата между умирането на филм и реално. Най-малкото отнема доста повече време, питай patolog ако не вярваш.
цитирай
11. анонимен - vt4525,
30.03.2011 13:07
никога не съм бил по-сериозен. Не ги разбираш тези работи.
цитирай
12. marcusjunius - Много хубав текст. Единственият му ...
30.03.2011 13:24
Много хубав текст. Единственият му недостаък е, че не стига до края в изводите. А те, според мен, са ясни - не бива да се гледа телевизия. Гледането на телевизия е токсично и вредно само по себе си. И това, между другото, е доказано. Що се отнася до информираност - има много други по-щадящи начини да сме информирани.
цитирай
13. jordito - Берлускони
30.03.2011 13:47
владее по-голямата част от медиите в Италия. Това го е превърнало в бог. Стигна дори до премиерския пост. Всичко е в ръцете му. Който плаща той поръчва музиката. Всяко мащабно начинание е обречено на неуспех без реклама по телевизията. Хората са свикнали с нея и дори интернет не може да я замени.
цитирай
14. cinichedonist - телевизията
30.03.2011 13:54
си е чиста лоботомия. при това доброволна.
цитирай
15. panazea - Моят отговор към средствата за масова дезинформация е :
30.03.2011 13:57
Директно загасвам с копчето !
И в къщи настава мир и спокойствие !
По-голяма е вредата от злокобната информация , отколкото да не си информиран !
Дали тяхното желание наистина е да ни информират ?
цитирай
16. nastrela - Светът наистина е много тревожен. И ...
30.03.2011 16:41
анонимен написа:
Светът наистина е много тревожен. И ще става още по-тревожен. Само че бедата е в това, как ни се поднасят новините, какво е скрито или преиначено в тях. Струва ми се, че медиите трябва да поднасят новините в суров вид, без подправки, без симпатии и антипатии. За коментариите е друго. Коментиращия може да си изкаже собствената позиция. Например, новините за Либия. Поднасят ни едностранчиво, в полза на коалицията. Атам позициите минават ту в ръцете на опозицията, ту в ръцете на Кадафи. Тези, които имат Интернет могат да намерят истината. Електронните вестници са за предпочитане. Новината е съвсем прясна, поднесена без забежки. Затова не купувам вестници, които ще ми поднесат новената с 24 часа закъснение. А коментариите си ги правя сам за себе си. По телевизиите гледам само филми, мачове и новини без коментарии. Сутрешния блок направо го зачерквам.

Този коментар напълно съвпада с моето мнение.
цитирай
17. napeto - + за автора
30.03.2011 17:57
gameman написа:
Много точно си пресъздала похватите на новинарите.
Вярно е, че от голямо значение е как точно ще се представи новината, защото това определя внушението и нагласата, която ще остави.
Негативните новини винаги оказват по-силно въздействие, а съответно и продават по-добре.
А всеки път, когато дават “кървави” новини, а те са не малка част, се сещам за един роман, от който бях потресен, въпреки че основната идея там е друга.
Става дума за скандалната книга на Брет Елис “Американски психар” , разказваща за един високообразован човек, забавляващ се с убийства и канибализъм.
Запечатали са ми се думите на автора казващ, че всеки един от нас може да бъде на мястото на героя му, защото вечер сядаме на масата, пускаме си новините и се храним докато гледаме репортажите за убийства и насилие.Макар и представено доста хиперболизирано, намирам някаква истина, защото по този начин неволно сме вкарвани в ролята на канибалите, "изяждащи жертвите", които са ни подбрали по новините.


моето мнение се препокрива. Само да допълня, че е най-лошо, когато от човешки драми някой извлича полза, ормай случайте са много.
цитирай
18. irina1988 - Аз толкоз негативизъм в чужди медии ...
31.03.2011 01:32
Аз толкоз негативизъм в чужди медии не съм виждала колкото при нас! Там също има лоши неща - няма спор! Но представянето на всичко във възможно най-лошата му светлина не ти помага особено. Аз вече не гледам новини! Просто превключвам канала, защото ако ги гледам дори 5 минути ми иде да се самоубия!
За протокола - днес едно момче от Добрич катастрофира и загина нелепо с мотор. Няма да казвам името на медията, която беше сложила снимка на окървавеният труп на момчето лежащ в средата на платното!!! Тия хора сърца нямат ли?! Всичко рейтинг ли е?! Нима не им пука за сейството на това момче? Неее... "няма по-добра новина от лошата новина". Колкото по-мръсна и потресаваща - толкова по-добре.
цитирай
19. tutankhamon661 - Анонимен
31.03.2011 09:14
Продължавай да пишеш! Тъкмо поне веднъж ще има полза от чистача на анонимни. Нали се сещаш, че след малко ще дойде и ще прати труда ти по дяволите.
цитирай
20. tutankhamon661 - Анонимен кретен
31.03.2011 09:32
Тези твои коментари вече съм ги виждал стотици пъти. Проблем ли е да измислиш нещо ново? Проблеееееем ..... Тук си трябва акъъъъъъл .......
цитирай
21. toxic - Фараоне,
31.03.2011 10:54
пак сме отключили нечия анонимна шизофрения :) Бъди снизходителен към пристъпите им, докато хората в бели престилки хуманно се намесят :)
цитирай
22. toxic - Много хубав текст. Единственият му ...
31.03.2011 11:00
marcusjunius написа:
Много хубав текст. Единственият му недостаък е, че не стига до края в изводите. А те, според мен, са ясни - не бива да се гледа телевизия. Гледането на телевизия е токсично и вредно само по себе си. И това, между другото, е доказано. Що се отнася до информираност - има много други по-щадящи начини да сме информирани.

Не достига, защото не това е решението според мен. Трябва ли да спрем да караме коли, защото има дупки? Защо собствениците на медии да не си спомнят какви са основните функции на телевизията и печатните издания- да информират и да забавляват, а и двете са пълен провал в момента.
цитирай
23. toxic - владее по-голямата част от медиите ...
31.03.2011 11:15
jordito написа:
владее по-голямата част от медиите в Италия. Това го е превърнало в бог. Стигна дори до премиерския пост. Всичко е в ръцете му. Който плаща той поръчва музиката. Всяко мащабно начинание е обречено на неуспех без реклама по телевизията. Хората са свикнали с нея и дори интернет не може да я замени.

Питам се обаче, ако спрат да приспадат разходите за реклама от печалбата колко ли рекламодатели ще останат на хоризонта? :)
Интернет не може да замени телевизията, защото не всички ползват интернет, а в някои забутани местенца дори и мрежа няма, но бъдещето е и двете да се обединят под формата на интерктивна телевизия може би.
цитирай
24. toxic - cinichedonist
31.03.2011 11:16
cinichedonist написа:
си е чиста лоботомия. при това доброволна.

Няма страшно. Телевизията е като вампирите - не може да влезе в къщи ако не я поканиш. :)
цитирай
25. toxic - Директно загасвам с копчето ! И в ...
31.03.2011 11:18
panazea написа:
Директно загасвам с копчето !
И в къщи настава мир и спокойствие !
По-голяма е вредата от злокобната информация , отколкото да не си информиран !
Дали тяхното желание наистина е да ни информират ?

Тяхното желание е да печелят пари, а ако някой се информира междувременно това е страничен ефект и всички са доволни :)
цитирай
26. toxic - gameman,
31.03.2011 11:32
gameman написа:
Много точно си пресъздала похватите на новинарите.
Вярно е, че от голямо значение е как точно ще се представи новината, защото това определя внушението и нагласата, която ще остави.
Негативните новини винаги оказват по-силно въздействие, а съответно и продават по-добре.
А всеки път, когато дават “кървави” новини, а те са не малка част, се сещам за един роман, от който бях потресен, въпреки че основната идея там е друга.
Става дума за скандалната книга на Брет Елис “Американски психар” , разказваща за един високообразован човек, забавляващ се с убийства и канибализъм.
Запечатали са ми се думите на автора казващ, че всеки един от нас може да бъде на мястото на героя му, защото вечер сядаме на масата, пускаме си новините и се храним докато гледаме репортажите за убийства и насилие.Макар и представено доста хиперболизирано, намирам някаква истина, защото по този начин неволно сме вкарвани в ролята на канибалите, "изяждащи жертвите", които са ни подбрали по новините.


коментарът ти е страхотен. В този момент се сещам за видната хиена и лешояд Карбовски, за който е хоби да изтезава пред камерите хора, на които дори не им се говори за нещастието им. Имам чувството, че почитателите му изпитват някакво болно задоволство, че не са на мястото на жертвите. Нямам друго обяснение защо го гледат.
цитирай
27. tutankhamon661 - 23. toxic - Фараоне,
31.03.2011 11:39
toxic написа:
пак сме отключили нечия анонимна шизофрения :) Бъди снизходителен към пристъпите им, докато хората в бели престилки хуманно се намесят :)


Права си. Нека бъдем снизходителни, защото те не са виновни, че са се родили дебили. Е, някои може да са падали по глава в ранна детска възраст, но и към тях ще бъдем великодушни.
цитирай
28. toxic - nastrela, napeto,
31.03.2011 11:43
благодаря за коментарите. Нищо ново не казвам в този постинг и българският зрител далеч не е толкова глупав, за какъвто традиционно го смятат телевизиите. Колко голям трябва да стане отлива от тях за да забележат, че не това е начина да привличат аудиторията.
цитирай
29. toxic - Аз толкоз негативизъм в чужди медии ...
31.03.2011 11:46
irina1988 написа:
Аз толкоз негативизъм в чужди медии не съм виждала колкото при нас! Там също има лоши неща - няма спор! Но представянето на всичко във възможно най-лошата му светлина не ти помага особено. Аз вече не гледам новини! Просто превключвам канала, защото ако ги гледам дори 5 минути ми иде да се самоубия!
За протокола - днес едно момче от Добрич катастрофира и загина нелепо с мотор. Няма да казвам името на медията, която беше сложила снимка на окървавеният труп на момчето лежащ в средата на платното!!! Тия хора сърца нямат ли?! Всичко рейтинг ли е?! Нима не им пука за сейството на това момче? Неее... "няма по-добра новина от лошата новина". Колкото по-мръсна и потресаваща - толкова по-добре.

Имаше един случай преди години, в които си позволиха да излъчат снимки с отрязана глава на чеченски заложник. Това било грешка и кадрите били излъчени случайно. Уволниха водещия, който уж бил виновен за инцидента, но според мен просто си пробваха границите - докъде може.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: toxic
Категория: Забавление
Прочетен: 1287545
Постинги: 77
Коментари: 1398
Гласове: 2182
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031