Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2011 15:42 - Като какво животно изразявате любовта си?
Автор: toxic Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 14338 Коментари: 10 Гласове:
15

Последна промяна: 20.04.2011 15:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

   Макар че езикът на любовта е универсален, произношението и акцентите не са. Всеки човек изразява любовта си по точно определен начин и за да се почувства самия той обичан, другият трябва да му засвидетелства обичта си точно по същия начин. Да му проговори със същото “произношение”. В противен случай се получават т.нар. “грешки в общуването” и те могат да станат причина за раздяла дори на хора, истински привързани един към друг.

   Как вашите родители ви показваха в детството че ви обичат? Прегръщайки и целувайки ви, казвайки ви какво добро, умно и красиво дете сте, купувайки ви много и различни подаръци или прекарваха много време с вас, изслушвайки детските ви радости и огорчения, показвайки ви по този начин, че вие сте най-ценното за тях? Най-вероятно е била някаква комбинация между тези четири начина, но един или два от тях са били преобладаващи. Точно това ще определи вашият бъдещ стил на изразяване на привързаност, както и какво ще очаквате от партньора и близките си като доказателство за тяхната обич. Ако те ви купуват подаръци и ви казват какъв прекрасен човек сте, докато вие очаквате да ви прегърнат и да постоят с вас това ще бъде тотално разминаване във вашите стилове и  ще го тълкувате като: “Да, вярно е, че прави разни неща за мен, но не смятам, че ме обича истински.”

   И така, има четири начина, по които изразяваме обичта си и които, приложени към нас, ни карат да се чувстваме обичани. Съществуват комбинации между тях и междинни стилове, но тези четири са основните:

  1. Котка
Котките са същества на физическия контакт, основното за тях е да ги погалиш, а и те самите показват привързаност, отърквайки се в теб, сякаш казват: “Пипни ме”. Няма смисъл да ги викаш или да ги мамиш – те така или иначе ще се приближат само ако искат. Когато са гладни сами ще си намерят плячка. Не е нужно и да им говориш ласкаво, защото думите не означават нищо за тях, те просто искат да бъдат галени. По същия начин има хора, които изразяват обичта си главно чрез физически контакт. Типът на този контакт варира силно – от потупване по гърба до сериозната дълбочина на сексуалната връзка. Бързо погалване по гърба, разрошване на косата, прегръдка или целувка – това са обичайните “думи” при това “произношение”. Хората, които изразяват обичта си чрез физически контакт се чувстват обичани само ако към тях бъдат засвидетелствани чувства по същия начин. Понякога дори това е единствения начин да се почувстват обичани. Не става дума за правилно или неправилно, просто това е единствения начин за изразяване на обич, който те разбират.

2. Куче
Кажи на едно кученце колко е сладко и прекрасно и ще видиш, че то не само маха с опашка, то маха с цялото си телце. Кой е най-ефективния начин да дресираш кученце? Ами като го хвалиш!Като казваш: “Браво, добро момче!”, “Добро куче!”. За човек, който се чувства обичан само когато чува думи на обич няма нищо по-страшно да случа думи на неодобрение, казани с гневен тон. В такива случай кученцата се свиват, сякаш някой ги напада. Така постъпват и хората, за които говорим.

3.Канарче
Третия начин за изразяване на обич е чрез време, специално отделено за любимия човек. За хората-канарчета няма значение дали ги докосваш, дали правиш нещо за тях или им повтаряш непрекъснато, че ги обичаш. Единственото, което им въздейства е това да видят и усетят, че ти си отделил специално време, което да прекараш пълноценно с тях. Когато чуете близкият ви човек да се оплаква: “Теб все те няма. Искам да прекарваме повече време заедно.”, а сте убедени, че прекарвате много време в къщи това може да е просто неговият стил на обич. За да се почувства обичан, сигурен и щастлив, той иска да осигурите специално време, “само за него” всеки ден. Също като канарчето, което не се интересува кой му сипва вода и храна, не се вълнува от думите ви, определено не обича да бъде докосвано, а е щастливо, когато има някой наоколо. То казва: “Просто постой с мен!” /Канарчетата са птици, които живеят на ята. Оставено само, канарчето може дори да умре./

4.Златна рибка
Тя се чувства обичана, когато за нея се правят разни неща. Не можеш да докоснеш рибката. Със сигурност не я интересува и какво казваш, така че няма нужда от твоето одобрение. Що се отнася до отделеното време – тя въобще не се интересува от присъствието ти. Златната рибка иска просто да я нахраниш и да почистваш аквариума. Да оправяш водораслите и разните други неща във водата. Подобни на нея са хората, които приемат и изразяват привързаност чрез дела. Да направиш нещо за тях – без значение дребно или голямо, на техния език това означава, че ги обичаш. По същият начин – когато искат да ти засвидетелстват обич, те го правят чрез малки и големи “жестове” – от измиване на чиниите до нещо, наистина голямо.

По Анди Андрюс, “Проницателят”.

 

 Снимките отразяват стилове и грешки в общуването ;)  


 image


image  
image   

image  

 image

imageimage 

 Издирва се от снощи! /Wanted/
image




Гласувай:
15



1. tutankhamon661 - toxic
20.04.2011 16:13
Знаех си, че правилно съм се ориентирал към мацките. Ето казваш, че обичат да ги галят, пипат и други подобни. Ми .... аз обичам да им правя същите неща.
цитирай
2. toxic - Котките. . . добър избор. Е, тук с...
20.04.2011 16:27
Котките...добър избор. Е, тук споменавам само положителните страни на всеки от тях. Извадените нокти, изивито гръбче и настръхнала опашка вървят с мъркането, предполагам знаеш :D
цитирай
3. iliada - Сладък постинг!
20.04.2011 18:33
Чудя се само дали е възможно да съществува някаква комбинация от всичките тези характеристики!
цитирай
4. toxic - Да, може да има и междинни и смесени. ...
20.04.2011 18:39
Да, може да има и междинни и смесени. А и всеки човек употребява малко или много и четирите начина, защото и четирите изразяват привързаност. Идеята е, че един от тях все пак е преобладаващ и определящ.
цитирай
5. frina - Oх,
20.04.2011 21:52
моето животно все го няма в класификациите, тюююх.:) Тоя котарак, дето го мярнах току-що, не е бил Пухчо - петното в лявото му ухо беше кафяво...:)
цитирай
6. toxic - Няма ли го?
21.04.2011 14:14
Напълно е възможно да са го пропуснали. Психологията е точна наука и 2+2 прави 3, 4,5, най-много 6 :)
пп Котаракът се завърна - изморен, ранен и брадясал :))
цитирай
7. elinora - toxic,
21.04.2011 19:45
аз се намерих в кучетата ( хем си знам, че съм кучка)! :)))
Черният котарак го зърнах при Валсадор :))
цитирай
8. tutankhamon661 - 2. toxic -
22.04.2011 15:52
toxic написа:
Котките...добър избор. Е, тук споменавам само положителните страни на всеки от тях. Извадените нокти, изивито гръбче и настръхнала опашка вървят с мъркането, предполагам знаеш :D


Знам, знам. Но аз много хубаво галя и пак ще ми замъркат. Ха-ха!
цитирай
9. toxic - Ели,
22.04.2011 20:36
котаракът на Валсодар ли го е подмамил да ходят да мяучат по покривите. Е, пролет е...:))

tutankhamon661, всичко ще си кажеш, Повелителю на котките :)))
Весели празници!
цитирай
10. toxic - хей, gameman,
26.04.2011 14:37
Много е хубава. Въпреки, че можеше да се напише и на около 30 страници :))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: toxic
Категория: Забавление
Прочетен: 1287575
Постинги: 77
Коментари: 1398
Гласове: 2182
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031