Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2010 16:25 - Интернет – свързва хората или ги разделя от реалността?
Автор: toxic Категория: Технологии   
Прочетен: 14625 Коментари: 24 Гласове:
28

Последна промяна: 21.12.2010 16:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

   Интернет е революция. Израз на  бунта срещу реалността и желанието ни за свобода. Мястото където споделяме мисли и емоции, черпим информация, пазаруваме, забавляваме се. Световната мрежа приютява бизнес с годишен оборот от милярди долари. 200 млн. души са онлайн в момента.

    В самото начало Мрежата се посреща като благословия, като предизикателство към реалната власт, която контролира хората чрез отрязване на достъпа им до информация, като безкрайна възможност за изразяване на човешкото творчество, креативност и дух. Но днес – 20 години след създаването й чувствата към нея са смесени. Блоговете са в криза – от 130 млн. активни през 2002 г. 90% вече са “спящи”. Мрежата създаде едно цяло поколение от пристрастени хора, повечето от които съвсем млади. От компютърни игри до социални мрежи и блогове много хора изпитаха невероятното усещане на илюзорната свобода, паралелният или “множествен” “Аз”, оналайн приятелства, които в общия случай започват и завършват с един клик. А през това време Глобалната мрежа се променяше. Променяха се и хората с нея. 
    Питали ли сте се какво ви струва дългото пребиваване онлайн? Как влияе то върху вашата личност, свободно време, начин на живот?   
    Приятелствата в мрежата – колко са истински? След един експеримент във Фейсбук, при който масово потебителите са изтрили по 10 свои виртуални приятели за да получат един бургер, едва ли някой се съмнява във “качеството” на онлайн приятелството. При живото общуване се отделя хормонът на доверието – окситоцин, нещо, което липсва при виртуалния контакт. Затова повечето хора смятат, че виртуалното общуване е неудовлетворително и не намалява реалната самота. Въпреки това потребителите на социални мрежи прекарват в тях средно по четири часа на ден.

    Агресията на компютърните игри – “Aз играя с заедно с моя татко”. Има геймъри, който прекарват по 18 часа онлайн всеки ден. Спят малко, защото допаминът ги държи бодри и в настроение. Е, може би леко раздразнителни и нервни. Във Франция  17 годишен геймър, въоръжен с два ножа /този път истински/, плени 20 деца в една детска градина. Като на игра.
Младо семейство китайци оставиха бебето си да умре от глад докато играят, а 12 годишен китаец умря след като в продължение на десет дни не е ставал от компютъра. Китай забрани World of Warcraft - най-продаваната и най-пристрастяваща игра, създадена до момента.

 Пазаруването онлайн. Супер удобно и има жестоки оферти за техника и мобилни телефони. С малка подробност – трябва да внимаваш къде пазаруваш и какъв е рейтинга на продавача. Нелоялните продавачи стават все по-вече и зачестяват измамите. Интернет е Меката на импулсивното пазаруване и доста потребители /не българи ;)/ харчат забележителни суми онлайн, за вещи, които изобщо не са им необходими.
 
 В мрежата всичко е безплатно. Безплатни картинки, филми, музика, информация, забаление.  Но безплатното има цена – “клик”, секунди, минути, часове, дни, месеци от живота. “Тотал” тази цифра може да ви впечатли много. 

  Удоволствието от пребиваването в Мрежата има и тъмни страни. При всеки клик при сърфиране, в игра, в чат – се отделя допамин. Това е начинът, чрез който мрежата хипнотизира и пристрастява. С времето се променят самите допаминови рецептори – настъпва физиологично увреждане на мозъка. Системната злоупотреба може да доведе до различни по вид и тежест физиологични и психични заболявания.

   Мрежата е бягство от действителността, въпреки че изглежда много истинска. Една от най-големите обиди в интернет е “
Get a life, addict”. Защото краткото бягство се превръща в изкушение, на което някои не успяват да устоят и заживяват в Мрежата, за сметка на истинския си живот. Те може да ходят на работа, да имат семейство, но това е живот, който живеят “между другото” и по необходимост. Мястото където се чувстват “на място” и щастливи е виртуалната реалност и нямат търпение да отидат отново в нея.
    Най-голямата уловка е, че интернет е място, в което няма причинно-следствена връзка между действие и последствия. Можеш да правиш всичко и да бъдеш какъвто си поискаш. Оттам произтича и форумната агресия, за която обаче важи общото правило: “Агресията се връща обратно към теб – като бумеранг”. Всяко нещо си има цена и последствия, но не винаги директни и моментални.

  Какво ни даде и какво ни взе
World Wide Web? Израз ли е тя на колективният разум на човечеството или го превърна в лабораторен плъх, който натиска бутона на удоволствието до пълно изтощение?

 Най-вероятно истината е някъде между двете.

 

 image

  Този постинг беше предизвикан от документалният филм на годината “The Virtual Revolution.

http://zamunda.net/details.php?id=221161&hit=1   



Тагове:   социална мрежа,


Гласувай:
28



1. provincialist - Ако не се прекалява интернет е много ...
21.12.2010 16:43
Ако не се прекалява интернет е много хубаво място. Можеш да споделяш с хора от цял свят. Съгласен съм, че води до пристрастяване и много хора трудно спират.
цитирай
2. allladin - хохо
21.12.2010 16:53
Добре, че е е мрежата иначе нямаше къде да си качвам клипове от любимите филми.
цитирай
3. flintul - Права си, че истината е между двете. ...
21.12.2010 17:07
Права си, че истината е между двете. Важен е балансът. Който не може сам да си сложи спирачки, по-добре да не посяга към мишката.
цитирай
4. toxic - provincialist,
21.12.2010 19:33
хубаво е - спор няма. Негативите от него започнаха да излизат наяве преди няколко години, когато компютърната зависимост беше призната официално. Дотогава едва ли някой е подозирал, че нещо такова може да съществува. Някъде във филма беше казано много точно: Независимо че интернет е нова технология и не е известно до какви глобални промени може да доведе в икономически и социален план той, е нещо толкова грандиозно и значимо, че ще поемем този риск. Предполагам, че след като огромна част от потребителите се опарят в социални мрежи и игри интересът към тях ще намалеее и ще се използват много по-разумно.
цитирай
5. toxic - allladin,
21.12.2010 19:33
и това е сао една от екстрите :)
цитирай
6. toxic - flintul,
21.12.2010 19:35
едва ли някой пие първото си питие с мисълта да стане алкохолик. Най-често липсата на спирачки се забелязва, когато стане очевидна.
цитирай
7. tutankhamon661 - toxic
22.12.2010 10:29
В началото мислех, че човек не може да води пълноценен живот, ако се заиграва с Интернет. Все още съм на това мнение, с уговорката, че има начин да се комбинират нещата. Всяко нещо е опасно, ако се прекалява, но можеш да намериш златната среда, както се казва.Трудно е и това обяснява защо толкова хора забравят за истинския живот. По едно време и аз бях започнал да залитам, но напоследък ми се събраха цели дни, в които надничам за няколко минути и излизам или пък изобщо не се появявам, т.е. явно е възможно да се ограничиш.
цитирай
8. анонимен - Целото българе е полудело.
22.12.2010 11:01
Целото българе е полудело.
цитирай
9. original - във виртуалното се бяга от...
22.12.2010 15:05
ужаса на пристрастените към "реалността"

:)))
цитирай
10. toxic - В началото мислех, че човек не може ...
22.12.2010 15:14
tutankhamon661 написа:
В началото мислех, че човек не може да води пълноценен живот, ако се заиграва с Интернет. Все още съм на това мнение, с уговорката, че има начин да се комбинират нещата. Всяко нещо е опасно, ако се прекалява, но можеш да намериш златната среда, както се казва.Трудно е и това обяснява защо толкова хора забравят за истинския живот. По едно време и аз бях започнал да залитам, но напоследък ми се събраха цели дни, в които надничам за няколко минути и излизам или пък изобщо не се появявам, т.е. явно е възможно да се ограничиш.

Дам, човек и добре да живее пораства :))) Весели празници и до следващата година.
цитирай
11. toxic - Целото българе е полудело. Алоха, ...
22.12.2010 15:14
анонимен написа:
Целото българе е полудело.

Алоха, сънароднико :)
цитирай
12. toxic - ужаса на пристрастените към &qu...
22.12.2010 15:16
original написа:
ужаса на пристрастените към "реалността"

:)))

Хм да, много пъти съм се чудила какво й харесват на тази реалност. Е, вярно - графиката е по хубава. Абе трябва да има баланс в природата. Това е.
цитирай
13. sexmania - аз нямам такъв проблем. понякога и ...
22.12.2010 15:21
аз нямам такъв проблем. понякога и цели месеци не влизам както личи от публикациите ми. интернет не може да се сравнява с реалноста.
цитирай
14. toxic - sexmania,
22.12.2010 15:29
разбира се. Мястото на красивите жени не е в интернет. Нека феновете страдат :))
цитирай
15. анонимен - който не харесва интернет да не ...
22.12.2010 21:27
който не харесва интернет
да не влиза в мрежата...
цитирай
16. valsodar - Kaзаното е вярно.
22.12.2010 22:01
Kaзаното е вярно.
цитирай
17. анонимен - edno razbito semeistvo
23.12.2010 09:45
internet pogubi nasheto semeistvo-vnimavaite
цитирай
18. анонимен - Честно казано ако не е интернет х...
23.12.2010 10:29
Честно казано ако не е интернет хората които са предразположени към пристрастявания ще намерят нещо друго към което да се пристрастят.
цитирай
19. анонимен - Честно казано ако не е интернет х...
23.12.2010 16:46
анонимен написа:
Честно казано ако не е интернет хората които са предразположени към пристрастявания ще намерят нещо друго към което да се пристрастят.

цитирай
20. sherif - Важното е в ефира да има ред, зако...
27.12.2010 12:05
Важното е в ефира да има ред, законност и справедливост!

Уайът Ърп, пазител на редa
цитирай
21. despinida - Докато нета е в наша услуга, всичко е наред :)))
03.01.2011 13:00
Ужасно е, обаче, ако се премине в обратната зависимост...
По този повод, считайки, че Фейсбук е вредно място в нета, заличих профила си там ... :)
цитирай
22. анонимен - Какво мога
03.01.2011 21:10
Човек може да си задава въпроса - кои от нещата, които искам, мога да постигна, и кои не мога, чрез нет-а. Мога да намеря информация. Мога да намеря приятели. Мога да намеря врагове. Мога да намеря теми за размисъл. Мога да чуя музика. Мога да прочета книга. Мога да разменя писма, мога да разменя мнения и да участвам в дискусия.
Не мога да изпия една бира. Не мога да правя любов. Не мога да сготвя. Не мога да се разходя сред природата. Не мога да погледна някого в очите. Не мога да прегърна, да стисна ръка, да целуна.
Списъкът мога/не мога е много по-дълъг. Но го има. И аз се съобразявам с него и ще се възползвам от всички негови "мога" и няма да се откажа да търся в реалния живот всички негови "не мога".
цитирай
23. godfatheraz - Техническият прогрес води и неп...
10.01.2011 10:33
Техническият прогрес води и неприятни последствия.
цитирай
24. lostov - А сега, 2 години по-късно...
01.06.2012 18:34
.. нещата продължават да се задълбочават. А и се опитват да ни посегнат и на виртуалната свобода.. :(
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: toxic
Категория: Забавление
Прочетен: 1287540
Постинги: 77
Коментари: 1398
Гласове: 2182
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031