Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2013 12:39 - Цари Мали град е новата атракция близо до София
Автор: photonik Категория: Туризъм   
Прочетен: 15292 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageКаква е първата ви асоциация, когато чуете за Белчин? Вероятно е „минерални бани“. Ако напрегнете паметта си, може да бъде и „щъркели“. От това лято вече има и още една - „римляни“. На пръв поглед съчетанието от самоковско село и могъщата империя е странно, но... нека започнем от самото начало.
Допреди десетина години Белчин беше типично българско селище със затихващи функции. Има-няма 300 жители, без сериозен поминък, запустяващи и рушащи се къщи, оредяващи стари хора. След 2006 г. обаче започва бързо да преобразява облика си към по-добро. Заслуга за това имат както упоритият труд на самите белчинци, така и солидната подкрепа на създадената по това време фондация „Възраждане на Белчин“, която осигурява стабилното финансово рамо в публично-частното партньорство с община Самоков.
image
image
Първите стъпки

Може би има нещо символично в това, че началото на обновлението е поставено с възстановяването на храм - старата черква „Св. Петка“. Построена през XVI в. върху основите на по-стара сграда от XIII-XIV в., допреди няколко години тя бе полуразрушена и разграбена от вандали постройка.
image
След продължителна реставрация е възвърнат първоначалният й вид и голяма част от оригиналните икони, които са се съхранявали дотогава по музеи, се връщат на местата си.
Успоредно с нея е построен и историко-етнографският музей, пресъздаващ бита на местното население от XIX и началото на XX в. Почти всички експонати са събрани от дарения на жителите на селото. Най-ценната част от сбирката обаче са множеството старопечатни книги, затвърждаващи славата на Самоковския край като един от водещите книжовни центрове през Възраждането.
image
image
Разкопките

Казват, че апетитът идва с яденето. След първите стъпки за възстановяване на отделни сгради идва ред и на най-смелото и мащабно начинание - разкопките на хълма Св. Спас. От поколения се носят предания, че там някога е имало голям манастир или стар град, наричан Цари Мали град, чиито останки са се виждали до XIX в. През 2007 г. екип археолози под ръководството на Веселин Хаджиангелов започва проучването на хълма и съвсем скоро на бял свят се появява запазено римско укрепление, разположено на площ от 9 дка. За пет археологически сезона учените разкриват 350 м от крепостните стени и 6 стражеви кули. В самата крепост са намерени останки от стопански постройки, много керамика, сечива, монети и оръжие. Според археолозите първите укрепления тук са изградени през IV в. сл.Хр., макар че са открити и следи от доста по-ранни тракийски поселища. Гарнизонът на крепостта вероятно е контролирал и охранявал района, известен с рударството си, и пътищата, минаващи през тази част на Средиземна Дакия. За жалост това са били размирни години и крепостта е претърпяла няколко унищожителни нападения. Първи поражения по нея нанесли вестготите, а след тях хуните пред V в. са я разрушили из основи и животът в района е замрял за близо век. Едва през VI в. крепостта е издигната отново, но не е устояла на атаките на аварите. Разрушително земетресение в края на същия век окончателно я унищожава - при разкопките откриват фасадите на двете стражеви кули около главния вход, които са рухнали напред като килим от дялани камъни и тухли. Точно те дават възможност при реконструкцията да бъде възстановен автентичният им изглед.
image
Извън крепостните стени обаче хълмът поднася нова изненада. На мястото на оброчния каменен кръст, където белчинци до средата на XX в. празнували Спасовден, е разкрита християнска черква, изградена вероятно през XIV-XV в. При продължилите проучвания се оказва, че църквата е построена върху по-стара базилика - от VI в. Изненадите не спират дотук. Под нея са намерени основите на черква, която е датирана от 70-те години на IV в., което я прави една от най-старите християнски постройки по нашите земи. А още по-надолу излизат и останките на езическо светилище.
image
Проектът за реставрацията и експонирането на крепостта спечелва финансиране по оперативна програма „Регионално развитие“, като дейностите се ръководят от община Самоков, а изпълнението е възложено на „Главболгарстрой“. Накрая само шест години след откриването крепостта, вече реставрирана, е открита за посетители на 18 юли тази година.
image
Струва ли си?!
Крепостта Цари Мали град рязко контрастира на обичайните български старини, които в повечето случаи са обрасли в бурени основи, с остарели и ръждясали табели и скучни експозиции, които близо половин век не са претърпели промяна към по-добро. Тук подходът е съвсем различен и може би това е ключът към успеха на подобен вид забележителности. Първото, което веднага се забелязва, е, че освен самата крепост е обновена и цялата среда около нея. До хълма може да се стигне по две новоизградени екопътеки, както и по 8-местен фуникуляр. Около крепостта са изградени широки алеи, поставени са пояснителни табели, а комплексът е изцяло осветен нощем. Има ги и обичайните за всички европейски забележителности аудиогайдове и автомат за възпоменателни монети.
image
image
Площта зад крепостта е оформена като тематичен парк за най-малките с много съоръжения за игра. И децата, пък и възрастните могат не само да разгледат намерените артефакти, но и буквално да се докоснат до историята - да опитат грънчарско колело, да надянат шлемове и брони, реплики на оригиналните, или да се прицелят с възстановки на страховитите балисти и онагри.
Цари Мали град е черешката на тортата от множеството атракции, които Белчин предлага за уикенда - плаж и спа процедури на минералните басейни, пейнтбол или езда за любителите на екшъна, културен и исторически туризъм.
image
image
За финал
Вероятно мнозина ще нарекат това „исторически кич“. Други ще оспорят достоверността на възстановката, а трети ще провидят опит за „дописване на историята“. Вероятно всички те ще имат своите основания. Туристическата индустрия обаче работи по съвсем други стандарти. Верона например има чудесни автентични крепостни стени, на които никой не обръща особено внимание. Веронци имат и колизей, далеч по-запазен от римския, който също не е в списъка на милионите туристи, прииждащи в града. Те идват да видят една легенда, която е сътворена за тях през... 1930 година - балконът на Жулиета! Замъкът Бран в Румъния изобщо не съответства на географското описание на Брам Стокър, нито е бил дом на прословутия Влад - Дракула, а пък в датския Елсинор не е живял никакъв Хамлет или дори негов прототип. Но всички тези забележителности отдавна са се превърнали в легенди и осигуряват поминък на хиляди хора.
image
image
Благодарение на възраждането на старите и строежа на нови публични места и сгради - черкви, паметници, музеи, паркове, Белчин започна отново да се възвръща към живот. Първо се увеличи потокът на туристи, специално идващи да видят забележителностите. После лека-полека полурухналите къщи започнаха да се превръщат в красиви вили за отдих през почивните дни. И най-важното - появяват се все повече деца, без които и най-проспериращото място рано или късно е обречено на разруха.
image

Текстове на снимки

01 Входът на крепостта и възстановените стражеви кули, приютяващи откритите артефакти.
02 Консервираните останки на оригиналните кули, разрушени от силно земетресение
03 Част от музейната експозиция, посветена на керамиката и действащо грънчарско колело
04 Черквата "Св. Петка" - през 90-те и след възстановяването й през 2006 г.
05 Вътрешният двор на крепостта.
06 Възстановената черква от XV в., намираща се до крепостта
07 Интериор на черквата
08 Новоизградената чешма
09 Оброчният кръст на Св. Спас и останките от 600-годишния дъб, край който белчинци са празнували Спасовден.
10 Началото на екопътеката, водеща до крепостта
11 Фуникулярът, който освен бързо изкачване към крепостта осигурява и панорамна гледка към Самоковското поле.
12 Хлапетата могат да пробват реплики на антични ризници и оръжия
13 Въженият мост, водещ до керпостта е една от големите аткрации и за малки, и за големи.
14. Реплика на обсадна машина онагра, намираща се в парка до крепостта
15 Паркът с многобройни атракции е като магнит за малчуганите
16 Няма книжен справочник или интернет сайт, който да може да даде повече информация за историята и бита на Белчин от сладкодумния бай Митко Божилов.





Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: photonik
Категория: Други
Прочетен: 1401728
Постинги: 140
Коментари: 378
Гласове: 1034
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031